Skip to content

Tulevaisuudessa yhä useampia jätteitä voidaan käyttää raaka-aineena teollisuudessa, rakentamisessa tai energian tuotannossa. Cleantech -ala on voimakkaassa kasvussa ja muutama yritys on vienytkin tuotteitaan jo ulkomaille. Näihin kuuluvat myös Remeon yhteistyökumppanit, ZenRobotics sekä ST1 Biofuels.

Cleantech Finlandin tekemän kyselytutkimuksen mukaan Suomen tärkeimpien cleantech-alalla toimivien yritysten liikevaihto vuonna 2011 oli ympäristöliiketoiminnan alalla 20,1 miljardia euroa. Alan odotetaan kasvavan edelleen.

ZenRobotics: Maailman ainoa

Suomalainen ZenRobotics Oy on 2007 perustettu kierrätysalan huipputeknologiayritys ja maailman johtava kierrätysrobotiikkayritys. Yrityksen päätuote on Suomessa kehitettyihin tekoälyalgoritmeihin pohjautuva ZenRobotics Recycler -jätteenlajittelujärjestelmä, joka poimii jätevirrasta halutut esineet ja raaka-aineet robottien avulla.

Maailman ensimmäinen ZenRobotics Recycler -järjestelmä otettiin käyttöön Remeon Viikin jätteenkäsittelylaitoksella Helsingin Viikissä vuonna 2011. Järjestelmä lajittelee rakennusjätettä hyvin tuloksin. Testeissä ballistisen seulan ja ZenRobotics Recycler -järjestelmän avulla rakennusjätteestä saatiin kierrätettyä 86 prosenttia, mikä ylittää EU:n rakennusjätteelle asettamat kierrätystavoitteet.

Jätteitä lajiteltuna eri kategorioihin

http://zenrobotics.com/

St1: Leipärinki – ylijäämäleivät etanoliksi

Leipomoissa ja kaupoissa syntyvää ylijäämäleipää voidaan hyödyntää liikenteenpolttonesteeksi ympäristöä säästäen. Yhdessä Remeon kanssa toteutettu leipärinki on toiminut jo vuodesta 2009, tarjoten kaupoille ja leipomoille vaivattoman tavan tehdä ekoteko. Pakattu ja pakkaamaton erilliskerätty ylijäämäleipä noudetaan toimipisteistä ja toimitetaan Etanolix®- laitoksiin, joissa se jalostetaan arvokkaaksi liikenteen polttoaineeksi. Pääkaupunkiseudun keräilyauto kulkee leipäringin jätteistä valmistetulla RED95 – etanolidieselillä.

Pääkaupunkiseudun lisäksi leipärinki toimii Lahden ympäristössä. Toiminnan laajentaminen on suunnitteilla myös muihin isoihin kaupunkeihin.

Etanolin tuotannon sivutuotteena syntyy rehua, joka toimitetaan sianlihantuotantotiloille. St1 Biofuels on Elintarviketurvallisuusviraston valvoma ja rekisteröity rehualan toimija, joka ottaa vastuun rehuketjusta ja jäljitettävyydestä. Näin ylijäämäleivän toimittaja vapautuu lakisääteisestä rekisteröinnistä rehun tuottajaksi ja edellyttämästä valvonnasta.

Leipärinki on oiva tapa hyödyntää pienempienkin leipomoiden ylijäämäleivät. Se ei vaadi kalliita jätekontti-investointeja, sillä tuotteet kerätään tarkoituksenmukaisiin jäteastioihin. Keräysrytmi voidaan järjestää 1-5 kertaan viikossa. Keräyksestä vastaa Remeo.

Keräykseen sopiva raaka-aine

  • pakatut ja pakkaamattomat leivät ja muut leipomotuotteet
  • paistetut taikinahylyt
  • ei homeisia tuotteita
  • ei liha- tai kalaperäisiä tuotteita

100 tonnilla ylijäämäleipää voidaan

  • valmistaa n. 25 000 litraa korkeaseospolttoainetta
  • ajaa n. 240 000 kilometriä
  • vähentää CO2-päästöjä n. 36 000 kg (RE85:lla päästään jopa 80% säästöihin. Vastaa n. 13 henkilöauton vuosipäästöjä)
  • valmistaa n. 100 000 kiloa liuosrehua (vastaa n. 160 sian vuosittaista seosruokintaa)

Lisätietoja leipärinkiin liittymisestä

Erja Hazley, St1 Biofuels Oy
puhelin: 010 557 4736
sähköposti: etunimi.sukunimi@st1.fi

ST1.fi